włoska restauracja Kraków centrum

Smaczna włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Pośród wielu możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie jedzenie

Makarony są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. włoski kucharz Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, focaccia, piada oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film